Thursday, August 1, 2013

Puutarhaetsivien haydaripiirakka

Oikein hävettää, kun ei saa päivityksiä aikaiseksi. Palstalla kuitenkin käydään, joskin tahti on viimevuotista selvästi rauhallisempi. Satoa pukkaa. Polskualtaassa asuu sammakko.

Spärde ja Hilde kävivät tänään kahvilla, ja tein kokeeksi haydaripiirakan. Haydari on turkkilainen jogurttidippi, jossa maistuvat minttu ja valkosipuli. Minä rakastan haydaria, ja kuinka ollakaan, palstallamme kasvaa minttua! Ja valkosipulia ja tomaatteja, joskin vasta ensi vuonna. Haydaria on joka tapauksessa tullut syötyä tänä kesänä aika reippaasti.

Tässä resepti aikanne kuluksi!



Pohja

Laita kulhoon 120 g voita tai leivontamargariinia ja anna pehmetä hetki huoneenlämmössä.

Lisää
3 dl vehnäjauhoja (mieluiten täysjyvää)
1 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Vaivaa taikina tasaiseksi palloksi. (Resepteissä neuvotaan usein laittamaan tällaiset taikinat jääkaapiin lepäämään, mutta eihän mulla sellaiseen ole kärsivällisyyttä.)

Painele taikina ohueksi kerrokseksi piirakkavuokaan. Pohjasta tulee vain muutaman millin paksuinen, ja hyvä niin. (Minulla on sellainen vuoka, jossa pohja on irrallinen levy, ja se on kyllä parhaimpia hankintoja ikinä.)

Täyte

Ripottele pohjalle purkki fetaa eli salaattijuustoa. Pohja ei saa peittyä kokonaan! (Olisin mielelläni käyttänyt sitä vastaavaa turkkilaista juustoa, mutta sitä ei ollut jääkaapissa.)

Hienonna
kourallinen mintunlehtiä
4 isohkoa valkosipulinkynttä

Sekoita haarukalla
500 g turkkilaista jogurttia
2 kanamunaa
minttu- ja valkosipulisilppu

Kaada sekoitus juuston päälle, ja tasoita pinta lusikalla..

Pilko kypsiä tomaatteja, minä käytin noin 200 g luumu- ja terttukirsikkatomaatteja. Purista tomaatteja hiukan ja ripottele täytteen päälle.

Paista 200 asteessa 30 - 60 minuuttia eli kunnes pinta on saanut väriä ja piirakka tytisee vuokaa heiluttaessa. Nosta jäähtymään. Piirakan täytyy jäähtyä, jotta täyte tiivistyy ja kaikki maut pääsevät esille.

No comments:

Post a Comment